Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Dolní Chlum

Lokalizace

Dolní Chlum

Všeobecná charakteristika

Kraj: Ústecký kraj
Okres(y): Děčín
Katastrální území: Chlum u Děčína,Malá Veleň
Mapové listy: 0223, 02234
Geologická správní oblast: Neovulkanity Českého středohoří
Lokalizace: Skalní výchoz asi 800 m JV. od serpentiny silnice V. od obce Dolní Chlum, v okraji lesa strmý svah k Ploučnici.
Charakteristika objektu: Odlučná plocha sesuvu na levém břehu Ploučnice. Několik výchozů o výšce max. 5 m, hrubozrnné vulkanogenní sedimenty.
ID : 140

Geologie

Geologická charakteristika: V odlučné ploše sesuvu je obnažena akumulace hrubozrnných klastik náležejících stř. subkomplexu (redeponovaným pyroklastikům bez olivinických bazaltoidů až trachybazaltů). Na výchoze jsou zastiženy nejméně dvě jednotky dosti specifického genetického typu. Ač je hornina značně příbuzná relativně častým laharovým akumulacím, je její geneze poněkud odlišná a dokumentuje dynamiku vývoje reliéfu v době sopečné aktivity a vzniku stratovulkanické stavby. Jemnozrnnější materiál odpovídá, stejně jako u laharových akumulací, popelové a lapilové frakci tefritových tufů. Větší klasty však vykazují svou texturní náplní spíše původ v dříve destruovaných lávách (pórovitost, typ omezení aj.). Též jejich poměr k jemnější frakci je značný. Navíc zde byly v menší míře zjištěny mezi drobnějšími úlomky i neovulkanické fragmenty , původem z křídových sedimentů, ale v podobě více zpevněné než bývá matečná hornina. Akumulace je pravděpodobně výsledkem několika přínosových etap úlomkotoků (debris flows). Tomu odpovídá též zjištěná pozitivní gradace uvnitř jednotek (v hrubém podílu) a silně zvlněná báze vyšší jednotky, která je patrně erozivním korytem ve starším sedimentu. Mechanismus, který by mohl zanechat obdobnou akumulaci je popisován z recentních aluviálních kuželů.
Regionální členění: Český masiv - pokryvné útvary a postvariské magmatity - terciér Českého masivu - podkrušnohorské pánve a přilehlé vulkanické hornatiny - České středohoří
Stratigrafie: kenozoikum - terciér (paleogén - neogén)
Témata: vulkanologie, geomorfologie, sedimentologie

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geol. lokality registrované v ČGS v CHKO
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Na výchoze je obnažen další z genetických typů redeponovaných pyroklastik střední části středohorského vulkanosedimentárního komplexu (prozatím jediná známá lokalita tohoto typu). Zprostředkovaný doklad dynamiky vývoje paleoreliéfu v době sopečné činnosti.
Součást VCHÚ: CHKO České středohoří
Střety zájmů: vegetace, jiné lidské aktivity
Popis střetů zájmů: Lokalita je situována relativně daleko od sídlišť na horní hraně ostrého svahu v okraji vzrostlého lesa. Jediný střet zájmů by dle autorova názoru mohl vzniknout v případě těžby horní partie lesa, avšak při citlivém přístupu by k ohrožení lokality nemuselo dojít.

Literatura

Valečka, J. et al. (in prep.): Vysvětlivky a Základní geologické mapa ČR 1 : 25 000, list 02-234 Děčín. Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Cajz Vladimír, 24.11.93

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 140 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-04]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/140.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]